Cryptovalutor

Cryptovalutor

Kommer fysiska pengar bli onödiga i framtiden? Cryptovaluta, eller virtuell valuta, har funnits i flera år. Trots detta ärdet få av oss som vet hur denna valuta fungerar. Vi har kanske läst om hur folk har blivit miljonärer genom att handla med Bitcoin. Cryptovalutor är designade för anonyma och trygga transaktioner men det är många som varnar för digitala pengar.Cryptovalutor använder cryptografi som förvandlar information till en kod. Koden är gjord på ett sådant sätt att det ska vara väldigt svårt att hacka koden. Koden gör det möjligt att hålla reda på köp och olika transaktioner. Idag finns det en rad olika cryptovalutor, bland annat Bitcoin, Ether (Ethereum), Stellar, Tron och Litecoin. Olika cryptovalutor kan användas för olika saker.

Varför starta en ny valuta?

Det är lätt att tro att cryptovalutor är ett sätt att minska stora bankers inflytande men Satoshi Nakamoto, som är hjärnan bakom Bitcoin, ville främst skapa ett system mellan vänner och användare. Han lyckades göra ett digitalt system med en elektronisk valuta som inte var centraliserat som ett bansystem. Pengar delas mellan användare utan inblandning av en central enhet som sköter om pengarna.

Risker med cryptovalutor

Centralbanker är kritiska till crypotvalutor som de hävdar inte är stabila valutor. En stabil valuta bygger på förtroende. Till viss del är denna kritik riktig eftersom syftet med exempelvis Bitcoin var att skapa ett nytt betalningssystem som inte bygger på ett övergripande förtroende. En annan risk med cryptovalutor är att brottslingar kan vara anonyma och tvätta pengar på ett enkelt sätt.

Investera i cryptovalutor

Idag kan du använda cryptovalutor som Bitcoin för att betala för saker och tjänster online men det allra största intresset har varit att investera och spekulera i olika cryptovalutor. Det finns en handel med cryptovalutor som överstiger volymen på vanliga valutor på några av de allra största börserna i Europa. Detta är verkligen en spännande marknad som du som investerare kan tjäna ordentligt med pengar på!