CFD-handel

CFD-handel

CFD står för Contracts for Difference. När du handlar en CFD köper du en förändring i en tillgångs pris. Du äger dock aldrig tillgången som kan vara en aktie, råvara, valuta eller ett index. CFD-handel ger dig en chans att handla i guld eller olja utan att du fysiskt äger dem.CFD har i jämförelse med andra så kallade derivatinstrument en enkel prissättning där priset på CFD replikera priset på tillgången. Detta innebär att i princip är priset på den tillgången och CFD samma. Du kan köpa en CFD utan att du behöver investera i ett guldbolag, vilket du gör du köper aktier.

Vad innebär att du har ett CFD-kontrakt?

När du köper ett CFD-kontrakt äger du inte tillgången men du kan ändå tjäna pengar på ditt köp. Ett CFD-kontrakts värde är kopplat till den underliggande tillgångens värde. Du kan tjäna pengar både på en uppgång och en nedgång. Utvecklingen på marknaden bestämmer hur mycket du tjänar eller förlorar på ditt CFD-kontrakt.Om du tror att exempelvis olja kommer att öka i värde kan du handla i olja genom att investera i ett CFD-kontrakt. Ju mer oljan stiger i värde, desto mer ökar din vinst. Om oljan däremot sjunker i värde förlorar du pengar och ju mer den sjunker, desto mer förlorar du.

Risker med CFD-handel

Oavsett vilken typ av handel du ägnar dig åt tar du en risk. De vanliga riskerna när du handlar i valuta eller aktier gäller även när du ägnar dig åt CFD-handel. Det är dock viktigt att notera att CFD-handel kan resulterar i en förlust som är större än vad du satsade.När du handlar med CFD-kontrakt sker handeln via en mäklare. En del mäklare erbjuder stora CFD-kontrakt, exempelvis 1:500, vilket innebär att CFD går upp eller ner med hela 500 % för varje procent som den tillgången rör på sig. Du kan alltså tjäna mycket stora pengar på väldigt små förändringar i kursen.